Не ни достигат специалисти за опазване на културното наследство

24823
Не ни достигат специалисти за опазване на културното наследство

В риск са експертността и професионализмът при опазване на културното наследство. Необходими са специалисти, които да работят с добри идеи в областта на културното наследство. Това заяви професор Тодор Кръстев на състоялата се днес конференция на тема „Културното наследство: автентичност в риск“.

Събитието се проведе в Клуба на архитектите в столицата и бе организирано от Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН), със съдействието на Катедра история и теория на културата към Софийски университет “Св. Климент Охридски“.

България разполага с третото по обем културно наследство в Европа

България разполага с третото по обем културно наследство в Европа. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев на официа...

В Конференцията се включиха организации с нестопанска цел, граждански инициативи, академични общности, студенти, както и отделни експерти по темата. По време на събитието взеха участие представители от Асоциацията на българските археолози, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, Българската туристическа камара, Камарата на архитектите в България, Института за анализи и оценки в туризма, Обществения съвет за култура и културно наследство в Пловдив, Фондация „Петнадесет века България“ и други.

В своето изложение проф. Кръстев коментира също така, че държавата трябва да вижда надежден партньор във всички колегии в областта на културното наследство и да осъзнае, че в тяхно лице тя има подкрепа в защита на обществения интерес.

Доц. Георги Вълчев от Софийския университет обърна внимание на станалата тенденция напоследък културното ни наследство да се използва за властови употреби. Той наблегна на примери от последните години, от които личи преекспонирането на историческите находки с цел медийна сензация. Откритата бронзова глава на Севт трети, разкопките на „вампирски погребения“, „Лодката на Ной“ и гроба на Орфей са само част от трудно претендиращите за достоверност артефакти. Според доц. Вълчев чрез тази политика в търсене на сензацията отвъд реалните исторически факти, българското общество потъва в заблуда и обърканост. Той коментира и необходимостта от здрави институции, които да контролират процесите в областта на опазването и популяризирането на културното ни наследство.

Проф. Ивайло Дичев Софийския университет допълни, че всички ние като общество трябва да се борим за сериозното възприемане на нашето минало.

Добавихме 5 нови съкровища на нематериалното културно наследство

Еньовден е един от най-интересните и изключителни празници, които показват онова, върху което е стъпила цивилизацията по нашите земи ...

На форума беше дискутирано още, че съседните ни балкански държави са предприели мерки по отношение на опазването на културното си наследство. Те са изготвили и приели национални и регионални стратегии в тази област. Нещо, с което страната ни не може да се похвали, коментираха участниците.

От Асоциацията на българските туроператори пък се оплакаха, че браншът страда от разрухата на природни дадености и културно-исторически паметници. Ето защо няма как да се развива качествен туризъм с висока принадена стойност.

По време на конференцията бе подписан и Меморандум от всички участващи представители на различни организации, който цели „формиране на кръг от равнопоставени партньори-съмишленици – Форум културно наследство, като страна в диалога с държавата за съхраняване на автентичността на недвижимото културно наследство и неин партньор в изготвянето на национална стратегия и нормативни документи за усъвършенстване на националната политика за неговото опазване, в съответствие с международните документи, принципите, методите и етиката на научната реставрация и в защита на обществения интерес“.

В края на днешния форумен ден се прие и декларация, която ще бъде изпратена до представителите на държавните институции.

Жълтите павета стават културно наследство

Столичният общински съвет прие доклад относно обявяване на жълтите павета в София за културно наследство. Докладът, внесен от общинския...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com