Какво знаем за Вермеер

80337
Какво знаем за Вермеер
Снимка: Кръгозор

Един от най-ярките представители на Златния век на холандската живопис е Ян Вермеер. За живота му се знае малко. Той се ражда в холандския град Делфт на 31 октомври 1632 г., живее само 43 години и умира при странни обстоятелства.

Съвременниците му предполагат, че причина за ранната му смърт е нервно изтощение, произлизащо от семейни проблеми и бедност. На 21 година се жени за Катарина и имат 15 деца. Майката на Катарина ги подпомага финансово.

Мистериозна картина Вермеер променя съдби

Мистериозна картина на Вермеер свързва осем съдби през четири века. След „Картините на Лизет” писателката Сюзън Вриланд отн...

Картините на Вермеер: наколко любопитни факта, които може би не заете:

- Камера обскура: Ян Вермер е един от първите художници, използвал техниката камера обскура в картините си. На тази техника се дължат отблясъците и неестественото излъчване не само на метални предмети, а и на други детайли от картините – като например око, обица, ъгълчета на устните, кутия, накит и др.

- Гений на светлината: Ян Вермеер е смятан за ненадминат майстор на работата със светлината, никой друг след него не е могъл да повтори така детайлно, точно и гениално тънкия рисунък и игра на светлина и сенки.

- Днес са известни 35 картини на художника. Романът „Момичето в хиацинтовосиньо” (ИК „Кръгозор”) от Сюзън Вриланд проследява съдбата на измислена картина на Вермеер и историята на собствениците й, чийто живот е повлиян от нейната красота и загадка.

МВР ругае художник и го арестува, защото иска обяснение?

Защо Националната служба по охрана (НСО) арестува художника Петко Дурманов? Дурманов е искал да присъства на събитие, на което е бил и ...

- Картините на Вермеер понастоящем принадлежат предимно на музеи и частни колекционери в САЩ.

- Най-известната му картина е „Момичето с перлената обица“, собственост на музея в Хага. Тя е и най-излаганото му произведение, пътува често, като в Япония и Америка остава няколко години. На тази картина има посветен филм и книга.

- Една от картините му – „Концертът “ – е открадната на 18 март 1990 г. от музея „Изабела Стюарт Гарднър“ в Бостън и до ден днешен съдбата й е неизвестна.

- Произведенията на Вермеер често са били имитирани и има много техни копия. Най-големият известен скандал се развива през 30-години на XX век, когато откриват, че няколко картини на Вермеер, между които и „Христос в Емаус“, не принадлежи на четката на художника, а е дело на Хан ван Мегерен. Мегерен (1889-1947) е един от най-известните имитатори от дете имитира художниците от Златния век на Холандия. Той успял да продаде няколко за сумата 30 милиона долара, приравнени към съвременната им стойност. При това авторството на картините е било потвърдено от много авторитетни изкуствоведи и оценители.

Духът на Родопите в картините на Таня Димитрова

Таня Димитрова е родена в Омуртаг, от малка живее в София, а последните 34 години – в Девин. По професия е инженер, но за свое п...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт