Бронзовата глава на Севт ІІІ е сред най-често канените ни артефакти за чужди изложби

10738
Бронзовата глава на Севт ІІІ е сред най-често канените ни артефакти за чужди изложби
Снимка: Министерство на културата

Бронзовата портретна глава на Севт ІІІ - един от емблематичните паметници от фонда на Националния археологически музей, вече е сред най-често канените наши артефакти за участия в престижни изложби в чужбина, съобщават от Министерството на културата.

Само преди броени дни бронзовият Севт ІІІ се завърна в Археологическия музей в София, след като в периода от 28 юли до 1 ноември 2015 г. бе включен сред експонатите в забележителната изложба “Власт и патос: Бронзова скулптура от елинистическия свят“ в музея „Пол Гети” в Лос Анджелис, САЩ. Изложбата в престижния американски музей обедини 50 бронзови статуи от елинистическата епоха, сред които и някои от най-известните шедьоври на античната бронзова скулптура: Александър Велики от Херкуланум, статуята от Бриндизи, Херакъл (римско копие на оригинал на Лизип), Атина от Арецо, „Ораторът“, „Танцуващият сатир“, Аполон от Пиомбино и др. Представените в музея „Пол Гети” експонати са притежание на най-големите световни музеи: Louvre (Париж), British Museum (Лондон), Prado (Мадрид), Palazzo Massimo (Рим), Galleria degli Uffizi (Флоренция), Metropolitan (Ню Йорк), Kunsthistorisches Museum (Виена), Националния археологически музей в Атина и редица др. В тази наистина уникална „колекция“ бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт ІІІ зае своето достойно място и се радваше на изключителен интерес сред посетителите.

Тепърва ще се прави ескпертиза как да не се наводнява гробницата на Севт III

Експерти на Министерството на културата извършиха днес спешна проверка на състоянието на тракийската гробница на Севт III край Казанл...

Преди да бъде поканен в САЩ, бронзовият Севт III, открит от българския археолог Георги Китов (1943-2008), бе основен акцент и в българската изложба тази пролет в Лувъра, представяща тракийското изкуство.

Продължават да пристигат и нови покани за участия в изложби в чужбина и за най-популярното ни тракийско съкровище – златния сервиз, открит през 1949 г. в местността Мерул край Панагюрище от братята Павел, Михаил и Петко Дейкови. Панагюрското съкровище се превърна и в безценен източник на научно познание за тракийската древност и в символен капитал за България, с който тя потвърждава мястото си сред трите най-богати с културни ценности от древността държави в Европа, подчертават от Министерството на културата. 

Съкровищата на траките и бронзовата глава на тракийския владетел Севт III междувременно вече искат да бъдат видяни и в Италия, Хърватия, Турция, Мароко. Интерес към прочутите ни тракийски съкровища, както и към най-новите забележителни открития на българските археолози, направени през последните години, изявиха вече и от Ермитажа в Русия, както и от Британския музей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт