Завърши археологическото лято на нос Калиакра

58787
Завърши археологическото лято на нос Калиакра
Снимка: БГНЕС

На некропол от края на 13-ти век попаднаха археолозите това лято при разкопки на нос Калиакра. Описани са 24 скелета. Най-вероятно те са на хора от висшето общество. За това свидетелстват откритите монети върху очите на една от жените, както и избора на място за погребението - една от най-високите източни точки на носа, използвана досега за наблюдателна площадка от туристите.

Работата на археолозите на нос Калиакра тази година е била състредоточена основно във вътрешния град на крепостта. На некропола попадат след сигнал за оголен череп след падналия дъжд.

За съжаление не мога да ви зарадвам с някой вампир или нещо такова... Не знам дали знаят вашите зрители че тя- Калиакра и вида на скалите, постепенно падат части от нея в морето, но пък това ни даде възможността да попаднем на един некропол, каза д-р Бони Петрунова, зам.-директор на Националния археологически институт при БАН, цитирана от БНТ. 

Естествените природни процеси обаче не толкова опасни, за да се съхранят находките.

д-р Бони Петрунова посочи: Това хвърляне на боклуци, което е ежедневно на Калиакра- аз просто съм изумена какви неща хвърлят хората...как очакват следващите след тях да заварят нещо красиво.

След като археолозите са разчистили боклуците са успели да укрепят и още един интерес обект- църква №4, разкопана преди години за изграждането на път. Според проучванията тя не е била използвана за извършването на обреди, а е построена заради гробницата в нея, като един вид още една защита, но сакрална, е мнението на специалистите. Храмът е от 14- ти век, от периода на деспот Добротица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com