Започна аварийната консервация на Ларгото

65343
Започна аварийната консервация на Ларгото
Снимка: БГНЕС

Започна активната работа по разчистването и отводняването на Античен комплекс "Сердика" - Ларгото.

Екип на Министерство на културата в състав: инж. Пано Панов – директор на Дирекция "Управление на собствеността", арх. Иван Мечкунов – държавен експерт от Дирекция "Управление на собствеността" и арх. Христо Ганчев – държавен експерт от Дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства", екип от Агенция по заетостта към Министерство на труда и социалната политика и 20 работници (2 смени по 10 човека), наети по програма за временна заетост, както и археологът Константин Шалаганов от Общински културен институт "Музей за история на София", от сутринта са на обекта и предприемат необходимите мерки за подготовката му за предстоящия зимен сезон, съобщиха от МК.

Под наблюдението и инструкциите на експерти и археолози, работните групи подменят специалните полиетиленови "дишащи" покрития, защитаващи античните зидове от климатични влияния и отводняват цялата площ на античния комплекс.

В началото на седмицата в МК се проведе пресконференция, на която министърът на културата в служебното правителство доц. д-р Мартин Иванов и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова представиха конкретните мерки, които ще предприемат двете институции за опазване на откритата археология на Ларгото. Те поставиха и краен срок (15 септември) за изпълнение на аварийната консервация.

Целта на предприетите мерки е да се овладее текущото състояние на културно-историческия обект и да се съхрани до окончателната реализация на проект – "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт