Стилистът на Бьорк гостува в София

14330
Стилистът на Бьорк гостува в София

Стилистът и художник по косите и костюмите на Бьорк ще гостува в София за ДОМА Арт Фест 2015: Нордика, фестивалът за съвременно изкуство, което тази година представя култура от Северна Европа.

Арнадотир Храндутар от Исландия – известна и като Шоплифтер (Shoplifter) е автор на прическата-скулптура на Бьорк за албума й Медула (Medulla), 2004 г., както и на роклята й от турнето „Greatest Hits Tour“ през 2003 г., отговорна е за някои други аксесоари и за редица нейни фотосесии в известни чуждестранни лайфстайл списания.

Бьорк ще издаде нов албум

Ексцентричната исландска певица Бьорк ще издаде новия си албум през март, съобщи сп. "Ню мюзикъл експрес". Тавата, озаглавена "Vulnicu...

Двете се срещат в Рейкявик в средата на 90-те и музикалната икона веднага се влюбва в екстравагантния стил на своята сънародничка. След появата на „Медула“, Бьорк разказва, че идеята за прическата-скулптура била вдъхновена от неин сън, в който двете танцували една около друга и плетяли косите си. Шоплифтер нарича косата, своят основен инструмент на работа, „ултимативната нишка, която расте от тялото ни“, фраза прекрасно пасваща на творчеството на Бьорк, в което в голяма част присъства органичното.

В момента произведения на Шоплифтер са изложени в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк – МоМА като част от голямата ретроспективна изложба за творчеството на Бьорк.

За ДОМА Арт Фест: Нордика Шоплифтер ше създаде специфична за мястото си инсталация от човешки коси, запазената марка в нейното изкуство и личен художествен интерес. Произведението, кръстено „Vanity Disorder“ е триизмерна геометрична скулптура на стена, направена от коси в различни цветове - представата на художника за хаос в суетата.

СНИМКИ: 25 невероятни скулптури от... моливи

Съчетавайки ги и комбинирайки ги, прикрепвайки ги един към друг или изрязвайки корпуса и писеца им, хора на изкуството са превърнали об...

Изкуството на Шоплифтер генерално се позиционира някъде в сивата зона между визуалното изкуство, пърформънса и дизайна. Години наред тя изучава начините на употреба и символистичната природа на косата, както и нейния визуален и артистичен потенциал. Косата за Шоплифтер е оригинална, креативна тъкан, начин за хората да се отличат един от друг като индивиди и често форма на изкуство. Хуморът играе важна роля в живота и работата на художника, понякога само загатнат, а друг път – главен мотив в произведенията й. Основни техники, които Шоплифтер ползва са традиционните за исландския, а и за почти всеки друг фолклор тъкане, плетене и ширити, чрез които създава иновативни текстилни материи, превърнали се в изкуство. Основните мотиви, които тя разглежда са човешкият нарцисизъм и природният стремеж към красота.

Освен инсталацията, артистът ще направи и среща с публиката на 30-ти май от 16 ч. до 17 ч. в Галерия Индустриална на ул. Индустриална 11.

Заедно с Шоплифтер в София от Севера акостират още над 40 артиста с видео инсталации, пърформанси, скулптури, фотографии и мн. други. Те ще участват в срещи-разговори с публиката, където ще представят своето творчество, ще водят работилници и ще участват в колаборации с български артисти, чиито резултати ще видим в края на фестивала.

ДОМА Арт Фест: Нордика ще се проведе в датите 28.05 – 20.06 в София и Пловдив, следете за актуална информация на https://www.facebook.com/DomaArtFestival и скоро на сайта www.domaartfest.com.

Приказни изделия от стъкло са представени в София

Третият международен фестивал на стъклото представя традициите и съвременното състояние на художествената стъклообработка в България и ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт