Силви Вартан, Ирина Бокова и Кристалина Георгиева гости на откриването на изложбата в Лувъра

23745
Силви Вартан, Ирина Бокова и Кристалина Георгиева гости на откриването на изложбата в Лувъра

Министърът на културата Вежди Рашидов замина за Париж, Франция за официалното откриване в Лувъра на впечатляващата изложба "Епопея на тракийските царе – археологически открития в България", в която със свои експонати участват 17 български музеи. Изложението на експонатите ще бъде открито на 14 април в Лувъра. Това, безспорно, е най-голямото и най-престижно българско културно събитие в чужбина за 2015 година.

Изложбата "Епопея на тракийските царе – археологически открития в България" се провежда под патронажа на Бойко Борисов, министър – председател на Република България. На първата церемония по откриването на изложбата ще присъстват членовете на правителствените делегации на двете страни. Сред почетните гости, поканени на откриването на експозицията, са и Ирина Бокова, Кристалина Георгиева и Силви Вартан. Експозицията е разположена в четири зали в крило "Ришельо" в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна от най-многобройната музейна публика в света в периода от 16 април до 20 юли 2015 г.

Борисов отива на изложба в Лувъра, после се среща с Оланд и Саркози

Министър-председателят Бойко Борисов ще присъства на официалното откриване на изложбата "Епопея на тракийските царе – археологиче...

По време на посещението си в Париж министър Вежди Рашидов ще се срещне и проведе разговори с министъра на културата и комуникациите на Франция Фльор Пелерен. Българският министър на културата ще присъства и на концерта на камерен ансамбъл "Йоан Кукузел – Ангелогласният" в катедралата Нотр Дам, по време на който певците от този прочут наш мъжки хор ще представят несравнимото ни богатство от старинни православни песнопения. Министър Рашидов ще участва и в откриването на изложбата "Тридесет и трима. Тридесет и три автопортрета на съвременни български художници", която ще бъде наредена в галерията на Българския културен институт в Париж.

Подготовката на мащабната и изключително представителна експозиция с културното наследство на траките започна през 2012 г. благодарение на усилията на министър Вежди Рашидов, който сключи петгодишно споразумение с Музея "Лувър" за развитие на съвместно сътрудничество в областта на културата, науката и изкуството. Научната концепция и подборът на експонатите за изложбата в Лувъра са направени от трима френски и двама български учени: Главен куратор: Жан-Люк Мартинез, президент – директор на Музея "Лувър". Куратори от българска страна са: проф. д-р Тотко Стоянов от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и доц. д-р Милена Тонкова, ръководител на департамент по тракийска археология в Националния археологически институт с музей при БАН. Куратори от френска страна са: д-р Александър Баралис от департамента за Гръцко, етруско и римско антично изкуство в Музея "Лувър" и д-р Негин Матьо, началник отдел в дирекция "Научни изследвания и колекции" в Музея "Лувър".

В изложбата участват 1629 експоната от 17 български музея и 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които са и Британският музей и Музеят Прадо. Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство – бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София. Тракийското изкуство ще бъде показано този път по един неповторим начин, като разказ за непознатото одриско царство, неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи. Експозицията ще представя цели гробни археологически комплекси, амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, части от ризница и тъкан от Златиница, за която след проведени изследвания в България се предполага, че е най-ранната внесена коприна в Европа и може да представлява голям научен интерес за съвместни бъдещи проучвания със специалисти от Лабораторията на Лувъра.

Дейностите по цялостната организация на българското участие се осъществяваха под ръководството на проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Представителният каталог на изложбата е от 320 страници и включва 250 снимки на български фотографи и статии, текстове и анотации на 37 учени, археолози и музейни специалисти от България и редица изследователи от Лувъра и други държави. Значителен принос за осъществяване на изложбата оказаха и редица служители на Министерството на културата на Р. България и Френския институт в България, като следва специално да бъдат отчетени усилията на Давид Вейзман - културно аташе на Франция в София, и на Екатерина Джумалиева - координатор на изложбата от българска страна.

Изложбата "Епопея на тракийските царе" се открива в Лувъра на 14 април

Седемнадесет български музея участват със свои експонати в най-голямото и престижно българско културно събитие в чужбина за 2015 г. - и...

На 15 април ще се проведе и второ, специално откриване на изложбата, на което са поканени всички директори на музеи, предоставили свои експонати за участие в изложбата и спонсорите, които дадоха своята подкрепа за консервация и реставрация на движимите културни ценности, съпътстващата рекламна кампания на културното наследство на страната ни и за предстоящото гостуване на две изложби от Лувъра в Пловдив и София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт