Реката е централна тема в изложбите на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015

8716
Реката е централна тема в изложбите на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015

Осмото издание на международния фестивал за архитектура ONE ARCHITECTURE WEEK 2015, който ще се проведе от 18 до 27 септември в Пловдив, ще представи български и международни изложби, в повечето от които връзката град-река заема централно място.

Фотографски, изследователски и плакатни изложби, сред които експозиции от различни части на Европа, ще покажат успешни родни и международни примери за нетрадиционни решения и различни подходи при планирането на реките в градска среда, възможностите за използване на крайречните пространства, обръщайки специално внимание на връзката река - град.

В основната изложба на фестивала “При-общена река”, чийто куратор е Мерве Бедир, се говори за ролята на реките в историята на човешката цивилизация, в миналото, сега и в бъдеще. Експозицията, която ще наблегне на връзката река-град, ще бъде разделена на три части. Първата ще разказва за разнообразните “феномени”, които Марица предлага, включително истории и митове. Втората ще бъде на тема “Дизайн” и ще показва различни подходи при планирането на реките в градска среда, а третата ще се занимава с бъдещите възможности за използване на Марица и начините за припознаването й от хората. Крайната цел на “При-общена река” не е да представи Марица и други реки по света, а да доведе реката по-близо до хората. Изложбата се организира с подкрепата на Посолството на Холандия, Посолството на Дания, Чешкия център, Cimetta Fund, Creative Industries Fund NL, КАБ-РК Пловдив и САБ-Пловдив. “При-общена река” може да бъде видяна в Тютюнев склад, ул. „Екзарх Йосиф“ 13, 4000 Пловдив

Серия от професионални събития в програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015

Осмото издание на международния фестивал за архитектура ONE ARCHITECTURE WEEK, които ще се проведе 18 до 27 септември в Пловдив, включв...

„Плажът в Мадрид“ е гостуваща изложба, която е заснета през лятото на 2011 и показва бреговете на река Мансанарес няколко месеца след създаването на 6-километров парк по протежение на реката, включващ вело- и пешеходни алеи, места за спорт, игра и развлечения и даже с изкуствен плаж. И всичко това само на километър и половина от центъра на Мадрид. Изложбата на Роберто Вилалон Вара ще покаже колко бързо местните хора “колонизират” новосъздаденото обществено пространство, как го припознават за свое, а понякога и го използват по съвсем неочакван начин. Експозицията е в България с подкрепата на Институт Сервантес в София и Посолството на Испания в България и може да бъде видяна в Градска художествена галерия, ул. “Княз Александър I” 15, Пловдив.

Специално за гостуването си в Пловдив изложбата “Атлас на старите градове в Ирландия” ще обърне специално внимание на връзката река - град. Експозицията показва исторически снимки, гравюри и атласи на 24 града в Ирландия, които са част от големия европейски изследователски проект “Атлас на старите градове”. Посетителите ще могат да се запознаят с историята на Дъблин, Лимърик, Белфаст, Лонгфорд и други ирландски градове. Изложбата ще бъде открита от Дженифър Мур, един от авторите и преподавател в Университета в Лимърик. Експозицията гостува у нас с подкрепата на Посолството на Ирландия в България и може да бъде видяна в Градска художествена галерия, ул. “Княз Александър I” 15, Пловдив.

Изложбата „До Европа и назад“, чийто куратор е Мария Барбудова, представя дипломни проекти на български студенти по архитектура и урбанизъм, завършили извън страната. По-специалното в случая е, че всички избрани дипломни работи, макар представени във висши учебни заведения в Европа, разработват архитектурни идеи и коментират проблеми, свързани с България. Изложбата е част от дългогодишната политика на One Architecture Week да дава поле за изява на млади архитекти, да подкрепя качественото архитектурно образование и да инициира диалог между теоретичния академизъм и архитектурната практика. Изложбата може да бъде видяна в Кино Космос, ул. Гладстон 48, Пловдив.

Фестивалът изнася ключови моменти от съдържанието си на улицата с подкрепата на Пътища Пловдив. „Уличната изложба“ ще представя акценти от програмата на фестивала, показвайки основно примери за крайречни проекти от цял свят. Целта е да се информират и привлекат към темата на архитектурната седмица неизкушените минувачи, които може би не са чували за фестивала.

Реализирай идея по време на One Architecture Week 2015

Международният фестивал за архитектура One Architecture Week 2015 стартира нова инициатива. В рамките на пет дни (21-25 септември, от ...

Изложбата може да бъде видяна на ул. Райко Даскалов 23

Изложбата “Полска архитектура” представя 20 новопостроени или реконструирани обекта, снимани от полски архитектурни фотографи. Проектирани от местни и чуждестранни архитекти, тези сгради са станали символи на модерността не само в местен, но и в международен план. За отбелязване е фактът, че концертната зала в Шчечин спечели най-престижната европейска архитектурна награда за 2015 “Мис ван дер Рое”. А световни звезди като Цумтор и MVRDV в момента проектират сгради именно в Полша. Експозицията се осъществява с подкрепата на Полския институт в София и може да бъде видяна в ЕДНО, ул. Христо Дюкмеджиев 10, Пловдив.

Изложбата "Снимки от Адата" на Яна Лозева разказва за най-големия остров на река Марица, който се намира само на 15 минути пеш от центъра на Пловдив. Името “Адата” идва от турски и значи “остров”. Фотографката Яна Лозева прекарва няколко дни на този таен и изоставен остров, снимайки. Резултатът от нейния градски авантюризъм ще бъде показан по време на One Architecture Week. Фотографиите ще бъдат представени с подкрепата на Галерия Ластици в Галерия Ластици, ул. Христо Дюкмеджиев 10.

„Тракия, преди и сега“ ще покаже нови и стари снимки на места и сгради в прословутия пловдивски панелен квартал Тракия. Повечето от архивните снимки ще са от времето веднага след строителството на комплекса, а чрез съпоставяне на архивни и съвременни снимки авторката Меган Лунебърг цели да покаже квартал Тракия като жив организъм, който се е развил и променил изключително много по време на своето петдесетгодишно съществуване. Меган Лунебърг е архитект с интереси в областта на антропологията, която през последните 2 години живее и изследва специфичния колорит на квартал Тракия. Изложбата й също така е и въвеждаща към следващото издание на ONE ARCHITECTURE WEEK, което ще се проведе в квартал Тракия и ще се фокусира върху гражданското участие в създаването на градската среда. Изложбата се организира от Район Тракия, Пловдив и ще бъде показана в кметството на Район Тракия, бул. Освобождение 63, Пловдив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт