Рашидов: Паметникът 1300 години България трябва да остане на мястото си

41983
Рашидов: Паметникът 1300 години България трябва да остане на мястото си
Снимка: БГНЕС

От решението, което аз приемам, може да се формира становище, че паметника „1300 години България“ е изграден в чест на годишнина от създаването на българската държава, в духа на съхраняване на националните паметни истории.

За това мисля, че е необходимо той да остане на мястото си и да бъде възстановен във вида, в който е издигнат или с евентуални промени по преценка на автора. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов на въпрос свързан със запазване на паметника „1300 години България" и възстановяване на мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк пред НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Рашидов тропна с крак: Няма азбест в НГДЕК

Министърът на културата Вежди Рашидов предостави публично данните от анализа за азбест в ремонтираната сграда на Националната гимназия ...

„Относно художествените качества на паметника, той представлява авангардно решение със силна пластика. Тук е необходимо да се отбележи, че паметника е един компонент от цялостна композиция в града и посегателство върху него ще компрометира градското пространство“, заяви министър Рашидов. По думите му, от Столична община до този момент не е внасян в Министерство на културата инвестиционен проект за реставрация, преместване или премахване на паметника.

Министър Рашидов уточни, че в периода 2012 – 2014 година в министерството са получени тревожни писма от творчески съюзи, предизвикани от информация за инициативи, свързани със съдбата на това произведение на съвременното българско изкуство и архитектурата“.

Според него специализирания и експертен съвет по изобразителни изкуства към министъра на културата е обсъждал многократно – 5 пъти този проблем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт