Изложба със снимки на бездомни животни в София организира "Четири лапи"

114063
Изложба със снимки на бездомни животни в София организира "Четири лапи"

Изложба със снимки на бездомни кучета и котета откриха вчера от фондация „Четири лапи” в столицата. До края на месеца посетителите на Градската градина ще могат да се насладят на един по-необичаен поглед към темата за скитащите животни – този на холандския фотоглаф Марсел Фенс. В подбраните 32 фотографии организаторите се надяват да представят и една по-различна и по-позитивна гледна точка към живеещите на улицата четириноги и да убедят колкото се може повече хора да осиновят бездомно животно.

Авторът на снимките Марсел Фенс разкрива, че целта му е била да покаже красотата на скитащите по улиците на София кучета и котки. „Когато виждам бездомно животно, аз го възприемам не като проблем, а като красиво живо същество. В новините обаче те попадат единствено когато се случи инцидент и тогава обществото се настройва срещу тях. Това е изключително несправедливо, защото в действителност те не са страшни, а дори напротив – нерядко са изключително забавни.” Марсел Фенс живее постоянно в България от 2008 г., а започва да снима кучетата и котките по улиците на София в началото на 2013 г. Досега е заснел над 1300 различни животни в целия град. Като доказателство за характера им посочва, че нито веднъж не е бил нападнат или ухапан.

"Толкова близо, толкова далече": Татяна Канева

От 18 до 26 ноември на трети етаж в НДК изложбата „Толкова близо, толкова далече” за трета поредна година събира на едно ...

Според Явор Гечев от „Четири лапи” сатанизирането на образа на бездомните животни в публичното пространство е причина много хора да считат, че те са твърде опасни и не са подходящи за отглеждане вкъщи. „Повечето от уличните кучета и котки биха били също толкова социални, дружелюбни и любвеобилни домашни любимци, колкото всяко животно, закупено от магазин или поръчано онлайн. С нашата изложба се надяваме да убедим повече хора да приемат в дома си четириног приятел от улицата или от приют и по този начин не само да го спасят, но и да спомогнат за намаляване на броя на бездомните животни по възможно най-добрия за всички начин.”

От „Четири лапи” припомнят, че според данни от тяхно неотдавнашно проучване, всяко второ куче в София не е родено на улицата, а в нечий дом, където се е оказало ненужно. Единственият начин за трайно намаляване на броя на бездомните кучета и котки според експертите от международната организация е чрез масова кастрация на животните на улицата, стимулиране на отговорното отглеждане на домашните любимци чрез стриктен контрол върху собствениците им и ограничаване на размножаването им в домашни условия.

"Толкова близо, толкова далече": Рафийе Караджа

От 18 до 26 ноември на трети етаж в НДК изложбата „Толкова близо, толкова далече” за трета поредна година събира на едно ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com