Изложба на стари снимки "Българите в Бесарабия: Хроника на XX век" ще бъде открита в Смолян

81610
Изложба на стари снимки "Българите в Бесарабия: Хроника на XX век" ще бъде открита в Смолян

На 18 октомври 2014 г. в Хаджичоневата къща (кв. Устово, гр. Смолян) ще бъде открита изложба на стари снимки „Българите в Бесарабия: Хроника на XX век“. Изложбата се организира от Българския младежки клуб „Актив“ и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ по покана на Сдружение „Родопски хайдути“ и ще бъде представена в рамките на мероприятията по повод 102-та годишнина от Освобождението на Родопите и Балканската война.

След откриването на изложбата бе прожектиран документален филм за българите от гр. Болград на журналиста Веселин Цветанов.

Пътуваща изложба на осем международно признати фотографи гостува във Видин

Пътуваща изложба на осем международно признати фотографи гостува във Видин, съобщиха от община Видин. Фото-изложбата ще бъде разположен...

Изложбата на стари снимки „Българите в Бесарабия: Хроника на XX век“ се състои от автентични снимки и фотоси от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска област. Младите българи от БМК "Актив" са събрали тези снимки от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски райони на Одеска област, Украйна. До момента изложбата бе представена в градовете Одеса, Болград, Харков (Украйна), а също така и в Сливен, Варна, София, Ямбол, Пловдив, Радомир, Брезник (България).

Най-старите снимки датират от първото десетилетие. Раждане, детство, юношество, брак, най-накрая - погребение... Всички моменти от живота, свидетелствата за които са взети произволно от различни политически епохи, които са се случили в Бесарабия, Таврия и Крим. Тези територии са били под различно политическо влияние през годините, но българите успяват да запазят духа си буден.

Максим Димитров, член на Български младежки клуб „Актив“:

„Изложбата продължава да посещава все нови и нови места в България. Приятно е, че при всяко презентиране хората с голям интерес разглеждат снимките и казват, че виждат много познати елементи в тях. По този начин те разбират, че българите в Бесарабия пазят традиции, бит, култура въпреки отдалечеността си от България. За пореден път се потвърждава факта, че сме силна нация и силен народ. Това не трябва да го забравяме за да вървим смело напред“.

Колекционерски камбани ще бъдат изложени в Смолян

Европейски информационен център “Европа Директно” Смолян и Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ ще бъда...

Всеки човек може би някога е намирал пожълтяла снимка в стария албум на баба си, питал е, а после е слушал с интерес историята за хората, които са изобразени... Колко интересни неща има зад всяка една от тези снимки... Колко от тези албуми, за съжаление, са изгубени, а заедно с тях - десетки или стотици истории... И колко често такава снимка е единствено доказателство за нечий живот, просто защото вече няма никой жив, който може да разкаже нещо...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт